maanantai 17. elokuuta 2009

L. M. Montgomery: Tie eiliseen

Luin joku aika sitten, että Montgomeryltä on ilmestymässä ennenjulkaisematon teos, jonka novelleista osa on julkaistu kokoelmassa Tie eiliseen. Olen saanut tämän kirjan käsiini joskus kirjaston poistomyynnistä. Siitä on vuosia kun viimeksi olen lukenut nämä kertomukset, mutta nyt oli suorastaan pakko tarttua kirjaan.

Tie eiliseen sisältää yhteensä 14 novellia. Aihepiiri vaihtelee lapsikuvauksista kummitustarinaan. Osa novelleista on hyvin humoristisia, toiset liikuttavia tai surumielisiä. Rakkaustarinoitakin joukkoon mahtuu. Nekään eivät ole mitään siirappisia kertomuksia. Blythen perhe mainitaan kaikissa kertomuksissa, mutta enemmän tai vähemmän sivuosassa. Novellit tuntuvat suunnatun enemmän aikuisille kuin aivan nuorille lukijoille.

On vaikea nimetä kertomuksista yhtä suosikkia, koska keskenään ne ovat niin erilaisia. Huomasin nyt pitäväni eri kertomuksista kuin aiemmilla lukukerroilla. Mikään ei kuitenkaan tuntunut menettäneen viehätystään. Pettynyt lapsi on perinteistä Montgomeryä. Se kertoo orvosta pojasta, jota pompotellaan isosedän kuoleman jälkeen sukulaisten luota toiselle. Pat löytää sattuman kautta hyvän kodin enonsa luota ja samalla pelastaa enon maatilan velkojilta. Varjoon jäänyt nainen oli minusta joskus hyvin synkeä. Nyt pidin siitä. Siinä kaikki odottavat vanhan naisen kuolemaa. Kukaan ei usko vanhuksella koskaan olleen omaa elämää. Kuitenkin hänellä on omat salaisuutensa ja muistonsa suuresta rakkaudesta ja sen seurauksista.

Jään innolla odottamaan tätä uutta teosta samoin kun uutta suomennosta Vanhan kartanon Pat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti