Marja-Leena Tiainen on useita nuortenkirjoja ja muutaman aikuisille suunnatun romaanin. Lukemissani Tiaisen nuortenkirjoissa on käsitelty useita vaikeita aiheita kuten nuoren kuolemaa tai katoamista ja teiniraskautta. Ennen tätä kirjaa Tiainen on julkaissut pakolaispoika Alexista kertovan kolmiosaisen sarjan.
Kahden maailman tytön päähenkilö on Tara, 17-vuotias kurdityttö. Tara on tullut Suomeen pakolaisena yhdeksän vuotta sitten. Tara asuu turvakodissa paossa sukuaan. Hän olisi halunnut elää toisten tuntemiensa nuorten tavoin. Taran isä on kuitenkin hyvin vanhoillinen ja vaatii perheeltään tarkkojen vanhojen sääntöjen mukaista elämää. Taran kaksi vanhempaa siskoa on naitettua jo kunniallisesti hyväksytyille ja valituille miehille. Sama kohtalo odottaisi myös Taraa. Sukulaisten ja ystävien verkko vahtii Taran elämää. Tara kuitenkin ottaa itselleen vapauksia ja kiinnijäädessään joutuu kärsimään. Isän ja suvun miesten mitta täyttyy Taran jäätyä kiinni siitä, että hän on tapaillut suomalaista poikaa. Suvun kunnian vuoksi ainoa ratkaisu olisi kuolema. Tara saa kuitenkin hälytettyä apua ja pelastuu. Kirjassa seurataan vuoroin Taran elämää turvakodissa ja välillä palataan sinne johtaneisiin tapahtumiin. Koti-ikävän vaivaama Tara yrittää sopetua uuteen vapauteen pelko alituiseen mielessään. Turvakodissa Tara ystävystyy ikäisensä harjoittelijatytön Lindan kanssa. Elämä näyttää hetken selvemmältä. Taran pelot eivät kuitenkaan ole aiheettomia. Sattumalta Taran piilopaikka paljastuu suvulle ja Tara joutuu jatkamaan pakoaan.
Kirja vaikutti minuun suuresti. Välillä oli ihan fyysisestikin paha olo ja jouduin hetkeksi jättämään kirjan sivuun. Olen aiheesta lukenut ennenkin ja ollut siitä tietoinen. Lukemistani muistuu mieleeni Sarita Skagnesin omaelämänkerrallinen Vain tytär ja Anja Snellmanin Parvekejumalat. Vain tytär oli myös vaikuttava kirja. Parvekejumalat luin enemmän vain kirjana. Hyvintehtynä ja mielenkiintoisena, mutta kuitenkin jotenkin ulkokohtaisena. Tianen sai Kahden maailman tytöllä minut samaistumaan Taraan, tuntemaan Taran pelot ja haaveet.
Kahden maailman tyttö on nuortenkirja. Minusta on todella hienoa, että myös nuorille kirjoitetaan oikeista ja vakavista asioista. Kirjasta huomasi Tiaisen tekemän taustatyön määrän ja tarkkuuden. Se ei kuitenkaan tehnyt kirjasta julistavaa vaan sai sen tuntumaan todelta. Tälläistäkin voi tapahtua. Muistelen lukeneeni jostain Marja-Leena Tiaisen haastattelusta hänen pitävän tarkeänä nuorille kirjottaessaan pitää yllä toivoa. Onneksi toiveikkuutta löytyi myös Taran tarinan lopusta.
Vaikuttava ja tärkeä kirja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti