torstai 5. heinäkuuta 2012

Maria Gripe: Varjojen lapset


Berta on palannut kotiin Rosengåvassa vietetyn kesän jälkeen. Hän sai selville totuuden Arildin ja Rosildan äidin kuolemasta ja joutui lähtemään pois ettei paljastaisi tietoaan muille. Carolin jäi linnaan Carlin osassa tietämättä syytä Bertan äkilliseen lähtöön.

Elämä kotona ja koulussa saa kesän tuntumaan Bertasta unennäöltä. Hän keskittyy rippikouluun ja uuteen ystäväänsä Ingeborgiin. Carolin lähettelee elonmerkkinä itsestään kirjeitä. Rosengåvan nuoret ovat matkustaneet Pariisiin tapaamaan isäänsä ja Carl on pyydetty mukaan. Kevään tultua he palaavat Ruotsiin. Rosengåva kutsuu myös Bertaa. Berta on tukahtua kantamiensa salaisuuksien taakan alle, mutta ei voi vastustaa linnan salamyhkäistä houkutusta. Kesän kuluessa Carolin joutuu kertomaan oikean sukupuolensa. Suuri tulipaloyö paljastaa lopulta linnan salaisuudet ja Berta voi huokaista helpotuksesta. Carolinin kohtalo kietoutuu yhä tiukemmin Rosengåvan ympärille.

Rosengåva ei tässä kirjassa ole ainoana tapahtumapaikkana. Berta elää merkittäviä hetkiä kotonaan ja oman perheensä parissa. Muistissani Bertan rippikouluaika ja ystävyys Ingeborgiin oli vieläkin isommassa osassa kuin ne lopulta olivatkaan. Rosengåvan elämästä Berta saa tietoa enimmäkseen toisten kirjeistä ja välillä hän ei tiedä ollenkaan mitä toiset tekevät ja ajattelevat. Kirjan loppupuolella Berta vierailee Rosengåvassa useita kertoja, mutta ei kuitenkaan enää joudu niin linnan ilmapiirin lumoamaksi kuin aiemmin.

Varjo-sarja on kiehtova sekoitus mennyttä aikaa ja salaisuuksia. Se on myös Bertan kasvukertomus. Ensimmäisessä osassa Berta oli hyvinkasvatettu porvaristyttö, joka uskoi aikuisten kertomaan maailmaan. Carolin sai Bertan silmät avautumaan yhteiskunnan epäkohdille. Berta oli kuitenkin helposti muiden pyöriteltävänä, mutta vähitellen hän oppii ajattelemaan itse, luottamaan itseensä ja hyväksymään muut ihmiset ja itsensä sellaisina kuin ovat.

Varjojen lapset sitoo yhteen Salaisuus varjossa- ja ...ja metsän valkeat varjot-kirjoissa alkaneen salaisuuksien verkon. Elämä kuitenkin jatkuu ja niin myös kirjasarja. Sarjan viimeisessä osassa Carolin saa puheenvuoron. Kirja on odottamassa minua hyllyssä, mutta tunnen tarvetta irrottautua välillä tästä maailmasta ja lukea jotain ihan muuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti