sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Emma Donoghue: Huone


Huone on Jackille koko maailma. Hän elää Huoneessa yhdessä Äitinsä kanssa. Äiti on muodostanut heille päiväjärjestyksen. Heillä on aika ruokailulle, liikunnalle, levolle ja television katsomiselle. Huoneesta näkyy ulos vain kattoikkunasta. Televisiosta näkyvät tapahtumat ovat olemassa vain televisiossa. Ruokaa ja muita tavaroita heille tuo Vanha Kehno, joka tulee iltaisin ja natisuttaa äidin sänkyä. Silloin Jack on kuitenkin turvassa komerossa. Vanhan Kehnon lähdettyä on ihana pujahtaa Sänkyyn Äidin viereen. Joskus Jack herää yöllä siihen, että Äiti välkyttää Huoneen valoja ja toisinaan äiti makaa sängyllä ja on Poissa.

Jack täyttää viisi vuotta. Komero alkaa käydä pojalle pieneksi. Muutaman sattumuksen jälkeen Äiti kertoo Jackille, että Oven ulkopuolella onkin elämää. Siellä on paljon muita ihmisiä, puita ja raitista ilmaa. Äiti kertoo, että hän on peräisin ulkopuolelta, että Vanha Kehno on kaapannut hänet seitsemän vuotta aikaisemmin ja vanginnut hänet tähän pieneen huoneeseen. Äiti ja Jack ryhtyvät yhdessä laatimaan Suunnitelmaa, joka voisi päästää heidät Ulos.

Huoneen on moni lukenut ja siitä on paljon kirjoitettu. En tiedä osaanko siitä mitään uutta sanoa. Aihe on järkyttävä ja valittu näkökulma mielenkiintoinen. Minusta kiinostavi osuus oli se, mtä tapahtui jälkeenpäin. Jackin käyttö kertojana tuo kirjaan paljon. Äidin näkökulmasta kirja olisi ollut liian raaka ja tarina olisi ollut kuin sensaatiolehdestä. Kirja ei ollut miellyttävä lukea, mutta ehdottomasti kiinnostava. Aihe ja tapahtumat jäivät mieleen pitkään lukemisen jälkeenkin. Kannattaa tutustua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti