sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Helmi Krohn: Eeva-Liisa

 
 
Helmi Krohnin Eeva-Liisa on eräs kirpputorilöytöni tältä kesältä. Olen aina ollut viehättynyt vanhoista nuorten kirjoista ja joskus niitä tarttuu mukaani kirpputoreilta. Eeva-Liisa on alaotsikoltaan Entisen koulutytön päiväkirja. Alunperin se on julkaistu vuonna 1943. Oma kappaleeni on kirjan toinen painos vuodelta 1952. Tiesin Helmi Krohnin kuuluneen maineikkaaseen suomalaismieliseen ja kirjalliseen sukuun sekä olleen Aino Kallaksen isosisko. Yhdistelmä sai minut ostamaan kirjan, vaikka yritän hyllytilan puutteen vuoksi olla ostamatta kirjoja.
 
Kirja on kirjoitettu päiväkirjamuotoon.Sen tapahtumat sijoittuvat 1880-luvulle. Kirjoittaja Eeva-Liisa on 16-vuotiaa koulutyttö, joka opiskelee viimeistä vuottaan suomalaisessa tyttökoulussa. Varsinaisia tapahtumia kirjassa ei kovin paljon ole. Eeva-Liisa kertoo tapahtumista kotona ja koulussa. Sukutarinat ja elämä Kiiskinhovin sukukartanossa saavat paljon huomiota. Eeva-Liisa muistelee myös tapaamiaan merkkihenkilöitä kuten Lönnrotia ja Snellmania.
 
Luettuani kirjan tutkailin Helmi Krohnin eläkertatietoja. Kiinnostuin ja vaikutuin. Vaikuttavan perhetaustan perhetaustan lisäksi hän on tehnyt myös melkoisen uran suomentajana, kirjailijana ja toimittajan. Eeva-Liisa perustuu mitä ilmeisimmin kirjailijan omiin nuoruuden muistoihin niin yhteneväisiä asioita niistä löytyi.
 
Kirjana Eeva-Liisa oli melko tavanomainen, mutta ajankuvana se oli kiinnostava. Liäarvoa lukukokemukselle toi perehtyminen kirjoittjan elämään.
 


1 kommentti: