tiistai 11. syyskuuta 2012

Walter Mosley: Sinipukuinen paholainen

 
 
Eletään vuotta 1948 Los Angelesissa. Mustaihoinen Easy Rawlins oppi sodassa katsomaan valkoisia ihmisiä tasavertaisesti. Ominaisuus voi aiheuttaa ongelmia ja Easy onkin muuttanut Teksasista Kaliforniaan paremman elämän toivossa. Kirjan alussa Easy on saanut potkut lentokonetehtaalta. Hän tarvitsisi kipeästi uuden työpaikan ja rahaa maksaakseen lainan omasta pienestä talostaan. Eräs tuttava tarjoaa Easylle työtehtävän. Homma vaikuttaa helpolta ja Easy päättää ottaa tehtävän vastaan. Eräs valkoinen mies haluaa löytää valkoisen naisen,jonka on nähty liikkuvan mustien kaupunginosassa. Kaikki ei ole kuitenkaan sitä miltä näyttää ja ennenkuin kaikki selviää on Easy joutunut tekemisiin niin poliisin kuin ganstereidenkin kanssa. Ystävyyssuhteet joutuvat myös koville.
 
Pidin Easy Rawlinsin hahmosta. Hän on fiksu ja eteepäin pyrkivä mies, joka tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Easyssa on jotain samaa kuin Siilin eleganssin portinvartijarouvassa. Hän ei voi paljastaa itseään muille. koska häntä ei ymmärrettäisi eikä hänen uskota pystyvän olevan sellainen kuin on. Portinvartijarouvaa rajoitti yhteiskunnallinen asema ja Easya sen lisäksi vielä rotu.
 
Sinipukuinen paholainen toimii myös dekkarina. Juonenkäänteet muistuttuvat monia kovaksikeitettyjä dekkareita. Voisikin olla kiinnostavaa lukea vaikka Chandleria tämän jälkeen.
 
Walter Mosley on kirjoittanut Easyn vaiheista 60-luvulle asti ulottuvan sarjan. Dekkarijuonen rinnalla Mosley seuraa Yhdysvaltojen mustan väestön aseman ja yhteiskunnan muutosta. Harmi ettei sarjan uusimpia osia tai Mosleyn muuta tuotantoa ole suomennettu.
 
Sinipukuinen paholainen osallistuu So American-haasteeseen osioihin Black America ja American Crime.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti