lauantai 14. tammikuuta 2012

Rauha S. Virtanen: Luumupuu kukkii


Kävin kesällä siskoni luona Karkkilassa ja löysin sieltä markkinoiden divaripöydästä aarteen, Rauha S. Virtasen kirjat Luumupuu kukkii ja Kiurut laulavat. Molemmissa oli vielä siistit kansipaperitkin jäljellä. Molemmat olen joskus lukenut, mutta muistikuvat kirjoista eivät olleet kovin selkeitä.

Luumupuu kukkii sijoittuu pieneen kylään suuremman kaupungin kupeeseen 60-luvulle julkaisuajankohdasta päätellen. Tapahtumia seurataan keväästä syksyyn. Kirjan päähenkilö Kati taitaa olla Virtasen päähenkilöistä nuorin. Kati on yhdentoista. Kesällä on edessä pyrkiminen oppikouluun. Se ei Katia huoleta. Hän on varma omista kyvyistään, vaikka koulussa joutuukin välillä erimielisyyksiin opettajan kanssa. Kati on ystäväjoukossaan johtava hahmo, vaikka onkin tyttö. Ystävykset harjottelevat sirkustemppuja ja aikovat pitää esityksen. Katin mielikuvitus on vilkas ja kuvitelmat saavatkin Katin ajoittain hankaluuksiin.

Hankaluuksia Katille tuleekin. Eräs sirkuslaisista loukkaantuu harjoituksissa, jolloin pojan äiti suuttuu ja syyttää tapahtuneesta Katia. Onnettomuuden seuraukset aihettavat myös hajaannusta sirkuslaisten joukossa. Suurin pettymys on kuitenkin epäonnistuminen oppikoulun pääsykokeissa. Kati valmistutuu palaamaan syksyllä kansakouluun. Katin isä puuttuu kuitenkin asiaan ja lupaa yhdessä äidin kanssa valmentaa Katia kesän aikana syksyn pääsykokeisiin. Kati ei asiasta innostu, mutta lupautuu kuitenkin luku-urakkaan yhdessä myös pääsykokeissa reputtaneen ystävänsä Tuulan kanssa.

Lukemisen lisäksi Katin kesään mahtuu paljon muutakin. Lasten täytyy auttaa vanhempien puutarhatilalla. Kati ja Tuula selvittävät myös salaperäisen puutarha-apulaisen tapausta ja sekaantuvat Katin perheen kotiapulaisen sydämenasioihin. Kesän kuluessa monet solmut avautuvat ja syksyllä Kati on valmis aloittamaan uuden koulun hivenen kypsempänä tyttönä.

Kirjassa on lämpöä ja nostalgista viehätystä. Se ei sorru opettavaisuuteen vaikka eräänlainen kasvukertomus onkin. Huumoria löytyy myös. Katin perhe vaikuttaa ihanteelliselta. Varsinkin isän ja Katin suhde on kuvattu mukavasti. Äiti jää hieman etäisemmäksi. Luonto on Virtasen kirjoissa tärkeässä osassa. Pystyin kuvittelemaan itseni Katin mukana metsään haaveilemaan ja seuraamaan puutarhan luumupuun kukkimista.
Olisin lukenut tämän jossain vaiheessa, mutta nyt luin tämän osana Sinisen linnan Marian Tuntemattomat tyttökirjat- haastetta. Minusta Luumupuu kukkii ei ehkä yllä Virtasen tunnetuimpien kirjojen vaikuttavuuteen, mutta on kuitenkin tyttökirjojen ystäville ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

4 kommenttia:

 1. Ihana löytö! Minullakin on Luumupuu kukkii ja Kiurut laulavat omassa hyllyssä (eipä niitä enää kirjastosta löydykään muuta kuin varastosta tilaamalla), mutta Luumupuusta puuttuu kansipaperit.

  Ei tämä minustakaan ole esim. Selja-sarjan veroinen, mutta kuten sanoit, lämminhenkinen tarina. Kiitos haasteeseen osallistumisesta! :)

  VastaaPoista
 2. Heippa! Löysin juuri ensimmäistä kertaa blogiisi, kiinnostavan oloinen blogi sinulla! terv. Uusi lukija :)

  VastaaPoista
 3. Hei Tuulia! Kiva, että olet tänne päätynyt.

  Marialle vielä kiitos innostavasta haasteesta.

  VastaaPoista
 4. Mukava bloggaus, luin yhden Virtasen kirjan, oli myös mukava :)

  VastaaPoista