lauantai 27. lokakuuta 2012

Tuntemattomat tyttökirjat-haaste


Vuosi sitten Sinisen linnan Maria käynnisti Tuntemattomat tyttökirjat -haasteen. Haasteessa oli tarkoituksena lukea tunnettujen kirjailijoiden vähemmän tunnettuja tyttökirjoja. Innostuin haasteesta ja lähdin mukaan. Tämä haaste taisikin olla ensimmäinen lukuhaaste, johon lähdin mukaan.

Luin vuoden aikana viisi haasteeseen sopivaa kirjaa.
Vanhat nuortenkirjat ovat kiehtoneet minua aina. Vietin lapsena kesälomilla paljon aikaa maalla mummolassa. Maalaiskylän kirjasto tarjosi luettavkseni paljon kirjoja, jotka kaupungissa olivat jo siirretty varastoon. Luin tyttökirjoja toki kaupungissakin. Luin oikeastaan jo lapsena paljon, enkä ole lukemista vähentänyt monien muiden tavoin vähentänyt myöskään aikuisena. Jossain vaiheessa jätin nuortenkirjojen lukemisen vähemmälle. Se ei oikein mielestäni sopinut täysi-ikäiselle. Sittemmin olen palannut kirjastossa myöskin lasten- ja nuortenosastoille. Luen paljon uudempaakin nuortenkirjallisuutta, mutta vanhoilla tyttökirjoilla on oma sijansa sydämessäni. Vanhoihon ns. poikakirjoihin en ole niinkään palannut.

Haaste oli oikein antoisa. Olen kiinnostuneena lukenut muiden osanottajien kokemuksia ja löytänyt niistä monia tuttuja kirjoja, mutta myös uusia kiinnostavia nimiä. Marialle iso kiitos tästä kaikesta.

5 kommenttia:

  1. Mainio haastekirjasaalis, kiitos! Tuo postauksesi Helmi Krohnin kirjasta on mennyt minulta ohi, käynpä lukemassa - Krohn kiinnostaa minua ihan henkilönäkin, ja kulttuurisuvun jäsenenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eeva-Liisaan kannattaa tutustua. Otin selvää Helmi Krohnin vaiheista ja minusta tämä vaikuttaa aika omaelämäkerralliselta. Tyttökirjanakin toki ihan mainio tapaus.

      Poista
  2. Mukava haaste tämä.

    Voitin Saran arvonnassa teoksen L. M. Montgomery: Hedelmätarhan Kilmeny luin sen ja se oli minusta hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen Hedelmätarhan Kilmenyä miettinut jonkun verran lukemisen jälkeen. En pitänyt siitä kovin paljoa. Olen myöhemmin ajatellut sen johtuvan siitä, että se on aika erityylinen muihin lukemiini Montgomeryn kirjoihin verrattuna. Lukukokemus ei siis vastannut odotuksia. Aioin joskus myöhemmin palata Kilmenyn pariin ja yrittää suhtautua siihen itsenäisenä kirjana.

      Poista
    2. Minusta Kilmeny on heikoin Montgomeryn kirja (sehän julkaistiinkin alunperin lehtijatkiksena, siis "tilapäistekstinä" ja Montgomery muokkasi sen myöhemmin vastentahtoisesti kirjaksi kustantajan (joka halusi rahastaa M.:n nimellä) vaatimuksesta. Mielestäni et menetä mitään, vaikka et kirjaan palaisikaan :).

      Poista