perjantai 16. marraskuuta 2012
Erica Jong: Syvästi kaivaten
Onpa tullut pidettyä taukoa kirjoittamisessa. Luettu sen sijaan on ja nyt onkin iso pino kirjoja odottamassa kirjaamistaan muistiin. Kouluhommat tahtovat viedä aikaa ja niiden tiimoilta tulee istuttua koneen ääressä kiitettävästi, jolloin muu kirjoittaminen ja blogien lukeminen jää valitettavasti vähäisemmäksi. Mutta nyt olen saanut tehtyä muutaman isomman kirjallisen työn valmiiksi ja yritän saada tännekin tekstiä aikaiseksi.
Syvästi kaivaten on kertomus neljästä sukupolvesta juutalaisia naisia. 1905 Sarah Solomon pakenee Venäjän juutalaisvainoja Yhdysvaltoihin. Sata vuotta myöhemmin hänen tyttärentyttärentyttärensä Sara saa työpaikan amerikan juutalaisten historiallisesta arkistosta. Sara löytää arkiston kätköistä valokuvan isoisoäidistään nuorena naisena. Sara ryhtyy selvittämään sukunsa naisten menneisyyttä ja samalla omaa elämäänsä.
Sarah kertoo tarinansa ääninauhoilla, jotka hän on nauhoittanut vanhoilla päivillään. Sarahin kaksoisveli oli kuollut juutalaisvainoissa ja Sarah matkusti Yhdysvaltoihin tämän sijasta. Hänen oli tarkoitus tienata niin paljon, että voisi hankkia matkarahat muulle perheelle. Laivalla kaunis ja taiteellisesti lahjakas Sarah tutustuu varakkaaseen ei-juutalaiseen mieheen Simiin, jolla on oma osansa Sarahin tarinassa. Uudessa maassa Sarah aluksi raataa siirtolaiskaupunginosan hikipajoissa. Sinnikkyytensä ja lahjakkuutensa ansiosta hän päätyy piirtämään ja maalaamaan mainoskuvia postimyyntikuvastoihin ja suhteeseen pomonsa Levin kanssa.Simkin ilmestyy takaisin kuvioihin ja mutkistaa asioita.
Sarahin tytär Salome on jazz-tyttö, joka muuttaa 20-luvun lopulla Pariisiin. Kapinallinen Salome ei ymmärrä äitinsä tekemiä ratkaisuja. Salome viettää villiä elämää, perustaa kirjallisuuslehden ja kirjoittaa. Salomella on suhde mm. Henry Millerin kanssa. Pariisin ajasta hän kirjoittaa kirjan Paha tyttö Pariisissa. Kirja kielletään rohkeutensa vuoksi. Ennen toista maailmansotaa Salome palaa Yhdysvaltoihin. Sodan aikana hän pitää hetken aikaa koulua Euroopasta paenneen Aaronin kanssa. Kirjallinen elämä vetää kuitenkin Salomea puoleensa ja hän jatkaa uraansa kahden lapsen kanssa. Salomen vaiheita seurataan päiväkirjojen ja kirjeiden kautta.
Sally on aina tuntenut olevansa rakastettu ja haluttu lapsi. Sisimmältään hä on kuitenkin epävarma. Sallyn isoäiti on taidemaalari ja äiti kirjailija. Sallylle jää musiikki. Hänestä tulee folk-laulaja, jota kutsutaan sukupolvensa tulkiksi. Viina ja huumeet vievät Sallya ja miehet ja rakkaudet seuraavat toisiaan. Sally kuolee liian aikaisin.
Sara on viettänyt lapsuutensa isänsä ja tämän uuden vaimon luona ja luullut äitinsä kuolleen. Neljätoistavuotiaana hän saa vahingossa tietää, että hänen äitinsä on kuuluisa laulaja Sally Sky. Sara karkaa New Yorkiin ja tutustuu siellä äitiinsä ja tämän sukuun. Aikuistuessaan Saran on tehtävä ero itsensä ja äitinsä välillä. 2000-luvun alussa Sara on eroamassa miehestään ja hänellä on tytär nimeltä Dove, sama nimi kuin Sarahin Venäjällä kuolleella pojalla.
Kirjassa puhutaan paljon juutalaisuudesta. Ei niinkään uskontona vaan kansana. Juutalaisuus vaikuttaa tavalla tai toisella kaikkien neljän naisen elämään. Se on erottava ja yhdistävä tekijä. Kirja on myös kuvaus äitien ja tytärten välisistä suhteista, sukupolvien välisistä siteistä. Se kertoo siitä, miten toista ihmistä ja tämän tekemiä ratkaisuja on vaikea ymmärtää, koska ei voi tietää kaikkia asioihin vaikuttaneita tekijöitä. Yhteys toiseen voi kuitenkin löytyä. Yksilöiden tarinoiden lisäksi Syvästi kaivattu on myös naisten historiaa sadan vuoden ajalta.
Pidin kirjasta. Salome sai eniten hahmoista eniten tilaa ja muodostui ehkä ehjimmäksi hahmoksi. Sallysta en oikein saanut otetta vaan hän tuntui lipuvan jonnekin taustalle. Voimakas Sarah oli minusta kiinnostavin ja olisin halunnut tietää hänen vaiheistaan enemmämkin. Saran osalle oli jäänyt yhteenvedon tekijän rooli ja hän jäi esiäitiensä varjoon. Kiinnostava kirja.
Syvästi kaivattu osallistuu So American- haasteeseen ja osioihin Jewish American Experience ja Modern Women Writers.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti