lauantai 29. joulukuuta 2012

F. Scott Fitzgerald: Kultahattu


Olen joskus Kultahatun ja jotain muutakin Fiztgeraldilta lukenut. Selkeää muistikuvaa kirjasta ei ollut, mutta muistan  miksi tämän silloin luin. Kirjasta puhuttiin John Irvingin kirjassa Kaikki isäni hotellit ja siteerattiin Kultahatun loppulausetta. Tällä kertaa en oikein saanut otetta kirjasta ja lukeminen oli lähinnä vain läpilukua.

Kertoja Nick on kotoisin keskilännestä. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen hän ei oikein tiennyt mitä tehdä. 20-luvun alussa hän muuttaa itään aikoen pörssivälittäjäksi. Hän asettuu Long Islandilaiseen vuokrahuvilaan. Lähettyvillä asustaa myös hänen pikkuserkkunsa Daisy miehensä Tomin kanssa. Heidän välityksellään Nick tutustuu paikalliseen seurapiiriin. Nickin naapurustossa asuu myös salaperäinen Jay Gatsby, johon Nick tutustuu. Seuraelämän pyörteissä käy ilmi, että Gatsby ja Daisy ovat tunteneet toisensa sota-aikaan. He ajautuvat uudelleen suhteeseen. Myös Tomilla on omat suhteensa. Tilanne ei näytä hyvältä ja erinäisten tapausten myötä Gatsby kuolee väkivaltaisesti. Hetken aikaa ilmassa on skandaalinkäryä, mutta se hälvenee pian. Daisy ja Tom jatkavat matkaansa ja Nick jää jäljelle miettimään kaikkea tapahtunutta.

Kultahattu olisi ansainnut ehkä kiireisiä joulun alusaikoja paremman lukuajankohdan. Nyt kirja jäi lähinnä ärsyttämään. En ole nähnyt kirjasta tehtyä elokuvaa. Uusikin versio taitaa olla tekeillä. Haluaisin nähdä tästä kirjasta myös elokuvaversion.
5 kommenttia:

 1. Muistaakseni filmiversiossa Gatsbyna oli Robert Redford, ja Daisyna Mia Farrow

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja ovat muuten kirjan kannessakin, en heti huomannut :)

   Poista
  2. Niin ovat. Kirjan takakannessa (painos vuodelta 1974) hehkutetaan maailmaa parhaillaan valloittavaa elokuvaa eli kirjan mainostaminen elokuvakansilla ei ole uusi juttu.

   Poista
 2. Luin tämän viime kesänä, ja katsoin vielä elokuvankin perään. Kirja oli jollain tapaa pettymys, ja olo kirjan kannet suljettuani pliisu, mutta nyt kuukausia kirjan lukemisen jälkeen lukukokemus tuntuukin yllättäen voimakkaammalta kuin silloin. Kirja herättää voimakkaita mielikuvia ja odotan nyt aika innolla ensi vuonna ilmestyvää uutta elokuvaversiota Kultahatusta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kultahatun tunnelma jää mieleen. Mulla ei ehkä ollut paras mahdollinen lukuajankohta tälle kirjalle.

   Poista