sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Sirpa Kähkönen: Hietakehto


Hietakehto on kuudes osa Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjaa. Olen lukenut kaikki aikaisemmat osat ja pitänyt kaikista. Kirjat voi lukea myös erillisinä, mutta minusta kokonaisuuden lukeminen kannattaa. Silloin niistä saa ehkä enemmän irti tietäessään paremmin taustoja asioille ja ihmisille.

Eletään muutamaa elokuun lopun päivää vuonna 1943. Kesää vietetään Selma Kelon sukuhuvilalla maaseudulla. Rouva Kelo on palkannut kälykset Hilda ja Anna Tuomen taloutta hoitamaan. Nuori Mari hoitaa Tuomen kaksosia ja pikkuista Mikaelaa. Torpassa asustaa Charlotta vatikseen ottamansa Blombergin kanssa. Oppikoulua käyvä Juho toimittaa yhdessä Charlotan kanssa lehteä huvilaelämästä ja maailmantapahtumista. Huvilalla asustaa myös rouva Kelon vanha tuttava, vanhenevä taiteilija Hertta Miettinen. Naapurisaaressa asustaa rouva Kelon entinen mies Ilmari Lehtivaara uuden vaimonsa kanssa. Sotatilanne vaikuttaa uhkaavalta ja maailmalta kuuluu huonoja uutisia. Tulevaisuus ja eritoten lasten kohtalo huolettaa kaikkia. Kesää yritetään kuitenkin viettää perinteiseen tapaan. Huvilalle odotetaan vieraita, mutta suunnitelmat muuttuvatkun kuullaan tohtori Kelon tyttären sairastuneen Äänislinnassa. Tohtori ja Mari lähtevät matkalle kohti Äänislinnaa. Kesävieraat tulevat ja tuovat mukanaa huvilalle rintamalta palanneen Lassi Tuomen. Vieraat aiheuttavat lisää ristiriitoja talon väen elämään.

Hietakehto oli jotenkin ahdistava ja uhkaavatunnelmainen kirja. Loppupuolen saariretki ja uuden elämän syntymä hieman kevensivät tunnelmaa. Mutta ne lasten leikit... Vahva kirja, joka teki suuren vaikutuksen. Olen edelleen jotenkin sanaton. Henkilöista pidin eniten Lassi ja Hilda Tuomesta ja taiteilija Hertasta. Pidin myös Kähkösen paria aiempaa kirjaa tiiviimmästä henkilögalleriasta. Lakanasiivet ja Neidonkenkä olivat yhden päivän romaaneja. Hietakehdon tapahtumien levittäytyminen useammalle päivälle laajensi myös koko tarinaa, teki siitä ilmavamman.

Mieleni tekisi lukea koko tähänastinen Kuopio-sarja alusta alkaen uudelleen. Ehkä sitten ensi vuonna. Kähkönen jätti myös hahmonsa elämän keskelle ja haluaisin tietää myös sen, mitä heille tapahtuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti