sunnuntai 30. joulukuuta 2012

John Steinbeck: Hiiriä ja ihmisiä


John Steinbeck on ollut pitkään eräs lempikirjailijoistani. Edellisestä lukemastani Steinbeckin kirjasta on kuitenkin vuosia. Hiiriä ja ihmisiä osui silmiini kirjaston palautushyllystä ja se tarttui mukaani.

Hiiriä ja ihmisiä on kertomus Lenniestä ja Georgesta. He ovat työn perässä kiertäviä maatyöläisiä 30-luvun Kaliforniassa. Lennie on mieleltään lapsen asteelle jäänyt jätti, josta George pitää huolta. Toveruksilla on unelmana saada vielä joskus oma pieni maatila. He ovat joutuneet lähtemään edellisestä työpaikastaan Lennien vuoksi ja saapuvat uudelle maatilalle. Aluksi asiat näyttävät sujuvan entiseen tapaansa, mutta pikkuhiljaa tapahtumat kärjistyvät hurjiin ratkaisuihin.

Hiiriä ja ihmisiä oli tunnelmaltaan jotenkin ahdistava kirja. Steinbeck kehitteli heti alusta lähtien painostavaa ilmapiiriä, joka sai minut odottamaan jotain kauheaa tapahtuvaksi ja kun se kauhea sitten lopulta tapahtui ei kirjan tunnelmasta tahtonut päästä eroon.

Äänikirjan luki Esko Salminen ja mielestäni hän teki sen taidolla. Lukijalla on äänikirjalle iso merkitys ja Salmisen tyyli oli kirjaan sopiva.

Tämä osallistuu So American -haasteeseen osioon The Lost generation& Depression Era.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti