sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Stephen King: Pimeä yö, tähdetön taivas


Olen pitänyt Stephen Kingistä pitkään. Suurin osa miehen tuotannosta on tullut luettua, joskin osa uusimmista on jäänyt väliin.

Pimeä yö, tähdetön taivas koostuu neljästä erilaisesta pienoisromaanista. 1922 on kertomus nebraskalaisesta maanviljelijästä, joka päätyy murhaamaan vaimonsa poikansa avustamana. Ison kuskin päähenkilö kostaa raiskauksensa ja murhayrityksensä. Kahden kaupassa syöpäsairas mies ostaa tienvarren kaupustelijalta jatketta elämälleen. Onnistuneessa avioliitossa vaimo saa tietää vuosikymmensten avioliiton jälkeen miehensä olevan sarjamurhaajan.

En voi olla ihailematta Kingin kykyä kirjoittaa tarinoita, jotka vangitsevat lukijansa. Mitään säikyttelyelementtejä nämä kertomukset eivät sisältäneet, mutta silti tunsin niskahiusteni nousevan pystyyn lukiessani. Varsinkin 1922 oli suorastaan hyytävä. King osaa kuvata ihmisiä. Mieskirjailijaksi King on myös sangen feministinen. Hänen naishahmonsa ovat eläviä ja toimeliaita eivätkä mitään koristeita kuten usein miesten kirjoittamissa teksteissä. King kuvaa hyvin myös lapsia ja nuoria, kuten 1922:n Henryä tässä kirjassa.

Kingilla osallistun So American-haasteeseen osioon Modern Men Writers.

2 kommenttia:

  1. Oi, että minä odotan innolla, että pääsen tämän kimppuun! Joulupukki tämän toi, mutta yritän olla heti hotkaisematta sitä. =D King on nimenomaan taitava hahmojen rakentaja, oli sitten kyseessä mies tai nainen, lapsi tai eläin. =D

    VastaaPoista
  2. King on kyllä uskomaton tarinankertoja. Mulla King on ollut vähän unohduksissa viime vuosina, mutta haluaisin nyt lukea enemmänkin Kingiä.

    VastaaPoista