torstai 15. lokakuuta 2009

Rauha S. Virtanen: Seljan Tuli ja Lumi

Seljan Tuli ja Lumi lopettaa Rauha S. Virtasen nuortenkirjasarjan. Selja-sarjan neljä ensimmäistä kirjaa on kirjoitettu 50- ja 60-luvuilla. Muutama vuosi sitten Virtanen kirjoitti kirjan Seljan sisarusten myöhemmistä vaiheista. Seljalta maailman ääreen -kirja sijoittui Chilen sotilasvallankaappauksen 1973 aikaan Chileen ja Suomeen.

Seljan Tuli ja Lumi kertoo ajasta muutama kuukausi edellisen kirjan tapahtumien jälkeen. Päähenkilönä on Seljan perheen kuopus, 14-vuotias Tuli. Tuli on asioihin kiihkeästi kantaaottava nuori. Hän on ystävystynyt jo kirjeitse ikäisensä chileläiltyttö Lumin kanssa. Lumi on isänsä kanssa pakolaisena Suomessa. Kirjassa seurataan myös muiden tuttujen chileläisten elämää uudessa kotimaassa. Seljan tytöistä Margarita on Meksikossa toipumassa saamistaan vammoista ja Kris perheensä luona Kaliforniassa. Dodo on palannut Suomeen vauvansa kanssa menetettyään chileläisen miehensä Raulin vallankaappauksen pyörteissä. Seljan perhe tukee mahdollisuuksiensa mukaan pakolaistuttaviaan. Kirjailijasisar Virva lähtee tyttöjen vanhan ystävän Arin kanssa Chileen tutkimaan oloja ja haeskelemaan vanhoja tuttavia. Sillä aikaa Tuli ja Lumi kokevat Suomessa ystävyyttään koettelevia asioita. Kirja seuraa henkilöidensä elämää vuoden ajan. Toisen joulun aikaan asiat ovat jo monella tavalla paremmin ja romantiikkaakin on ilmassa.

Olen lukenut ensimmäiset Selja-kirjat joskus teini-ikäisenä ja pidin niistä silloin kovasti. Olen niihin myöhemminkin palannut. Seljalta maailman ääreen luin heti sen ilmestyttyä. Seljan Tuli ja Lumi päättää hienosti edellisessä kirjassa alkaneen tarinan. Virtasen teksti ei ole menettänyt viehättävyyttään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti