lauantai 28. marraskuuta 2009

L.M. Montgomery: Vanhan kartanon Pat

Olen iloinen, että tämä kirja on suomennettu. Toivottavasti Sisko Ylimartimo ja Minerva-kustannus jatkavat työtänsä suomentamattomien Montgomeryjen parissa.

Vanhan kartanon Pat seuraa Pat Gardinerin varttumista pikkutytöstä nuoreksi neidoksi. Varsinaista juonta kirjasta ei ole vaan se seuraa Patin elämää ja sen pieniä sattumuksia. Pat asuu perheineen vanhalla Silver Bushin maatilalla. Hän on intohimoisen kiintynyt kotipaikkaansa ja inhoaa kaikkia muutoksi, joita siellä tapahtuu. Niin perheen kuin ympäröivän maailmankin pitäisi pysyä ennallaan. Perheen lisäksi Patin elämän kiintopisteitä on perheen vanha taloudenhoitaja Judy Plum. Judy hallitsee tarinoillaan ja teoillaan koko Silver Bushia. Patin vanhemmat jäävät selvästi taka-alalle. Muutoksia kammoava Pat joutuu sopeutumaan kuitenkin niin kouluunmenoon kuin sisarusten varttumiseen. Onnekseen hän löytää ystävikseen sukulaistensa hoivissa asuvan Jingle-pojan ja naapuriin muuttavan Betsin. Ystäviensä kanssa Pat viettää lumotun ja onnellisen lapsuuden. Lapsuus vaihtuu neitoikään ja Pat kokee ensimmäiset ihastumisensa ja suuren surun ystävän menetyksenä. Elämä kuitenkin jatkuu. Kirjan loppuessa Pat jää rakkaaseen Silver Bushiin hoitamaan kotiaan opettajan uran sijasta. Jingle-Hilarykin on kasvanut ja lähtee opiskelemaa arkkitehtuuria. Pat jää yksin, mutta ei tunne itseään yksinäiseksi.

Pidin tästä kirjasta kovasti. Siinä on Montgomerylle ominaista viehättävyyttä. Kirja sijoittuu kaksikymmentä- ja kolmekymmentäluvuille sijottuen modernimpaan aikaan kuin Montgomeryn tunnetuimmat teokset. Näin nykypäivän näkökulmasta sekin on kuitenkin kaukaista menneisyyttä. Patin hahmo on välillä ärsyttävä ainaisessa muutosvastarinnassaan, mutta toisaalta se tekee hänestä elävän hahmon. Toinen elävä hahmo on taloudenhoitaja Judy vanhoine tarinoineen. Muut ihmiset jäävät Patin hahmon taustalle. Toivottavasti kirjan jatko-osa saadaan myös suomeksi, jotta pääsemme lukemaan Patin myöhemmistä vaiheista.

1 kommentti:

  1. Tähän pitääkin tutustua! Luin juuri sen viime vuonna ilmestyneen Marigoldin lumotun maailman ja tykkäsin siitä kyllä. En tiennytkään, että tähän olisi jatko-osakin saatavilla, toivottavasti todella sekin suomennetaan :)

    VastaaPoista