sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

David Nicholls: Kaikki peliin


Viime kesänä luin Nichollsilta kirjan Sinä päivänä. Pidin kirjaa ihan mukavana, mutta en mitenkään erityisenä. Kaikki peliin on Nichollisin esikoiskirja, joka nyt on suomennettu. Aiheensa puolesta kirja ei vaikuttanut kovin kiinnostavalta, mutta en voinut sitä kuitenkaan kirjaston uutuushyllyynkään jättää.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Englantiin 1980-luvulle. Päähenkilö Brian on lähtöisin työläisperheestä pikkukaupungista. Brian on menestynyt koulussa ja pitää itseään älykkönä. Suurin toivein hän aloittaa opiskelun yliopistossa. Taakse jäävät niin leskiäiti kuin vanhat ystävätkin. Ensimmäisissä bileissä Brian rakastuu päätäpahkaa ihanaan yläluokkaiseen Aliceen. Kaikki ei kuitenkaan suju kuin unelmissa. Brian yrittää olla jotain muuta kuin on onnistumatta siinä kovin hyvin.Vuodessa ehtii kuitenkin tapahtua paljon ja sen loputtua Brian on toivottavasti oppinut jotain.

Nuoren miehen kasvukertomus ei hirveästi säväyttänyt minua. Kirjassa oli paljon hauskoja kohtia, samaistuttavia tunteita, mutta kuitemkaan en saanut siihen oikein otetta. Brian oli välillä myötähäpeää herättävä ja ärsyttävä. Alicellekaan en lämmennyt. Sivuhenkilöt olivat paljon kiinnostavampia. Pidin myös tietokilpailuaiheen virittelystä Brianin lapsuudesta alkaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti