sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Maria Gripe: Salaisuus varjossa


Maria Gripen Varjo-sarja näkyy nyt olevan esillä useassa blogissa. Minulle ne palautti mieleeni talvinen Sinisen linnan kirjaston Marian kirjoitus. Olen lukenut nämä vahvatunnelmaiset kirjat joskus useampaankin kertaan. Halu uusintalukuun sai minut etsimään näitä kirjastosta. Silloin en niitä löytänyt, mutta nyt kaikki neljä olivat hyllyssä odottamassa minua.

On syksy vuonna 1911. Berta on 14-vuotias hyvän perheen tytär. Perheeseen kuuluu tutkija-opettaja isä, äiti, isoveli ja pikkusisko. Taloutta hoitaa taloudenhoitaja Svea, joka pitää perhettä melkeinpä tossun alla. Tapahtumat käynnistyvät, kun taloon tulee uusi sisäkkö Carolin. Carolin on perheen lapsia muutaman vuoden vanhempi ja kiehtoo sisaruksia. Carolin on taitava ja osaava. Taloudenhoitaja Svea näkee taitavassa ja ahkerassa Carolinissa haasteen itselleen. Carolin on itsevarma ja yrittää saada muut ajattelemaan omilla aivoillaan. Berta on Carolinin lumoissa, mutta pikkuhiljaa Carolinista paljastuu uusia asioita. Berta yrittää selvittä Carolinin salaisuutta, mutta tämä vain väistelee Bertan kysymyksiä. Svean ja Carolinin välit kiristyvät välillä katkeamispisteeseen. Bertan perhe on auttanut huonolle tielle joutunutta entistä pyykkäriä ja tämän lapsikatrasta. Pyykkärin pojan Edvinin kohtalo on ratkaiseva niin Carolinin ja Svean kuin Bertan ja Carolinin suhteissa.Berta oppii elämästä uusia asioita ja näkee monia tilanteita uusin silmin. Lopulta Carolinin salaisuus paljastuu Bertalle. Se ei voi olla vaikuttamatta kummankin tytön elämään. Kirja loppuu kysymysmerkkiin.

Salaisuus varjossa ei ollut menettänyt lumoaan. Berta mietteissään, epäilyssään ja kaipuussaan on tunteisiin vetoava hahmo. Carolinin vaikutuksesta Berta oppii näkemään epätasa-arvon niin rikkaiden ja köyhien kuin miesten ja naisten välillä. Berta alkaa kyseenalaistamaan tuntemaansa maailmaa ja sen tapoja. Carolin on kiehtova ja ärsyttävä hahmo, josta on vaikea saada otetta. Carolinin paljastuva tausta saa kuitenkin ymmärtämään tämän käytöstä.

Salaisuus varjossa on luokiteltu nuortenkirjaksi. Se sopii kuitenkin kaikille jotka ovat kiinnostuneita historiasta, perhesuhteista, salaisuuksista ja vanhoista valokuvista.

2 kommenttia:

  1. Minunkin tekisi mieli santsata nämä... ihana kuulla etteivät ne olleet menettäneet tenhoaan!

    VastaaPoista
  2. Saa nähdä miten muut osat tehoaa.

    VastaaPoista