maanantai 24. syyskuuta 2012

Guy Delisle: Merkintöjä Jerusalemista


Vaimon työ Lääkärit ilman rajoja-järjestössä tuo Guy Delislen perheineen tällä kertaa vuodeksi Jerusalemiin. Delisle pirtää ja kertoo tuttuun tapaan elämästä vieraassa ympäristössä. Arkielämän yksityiskohdat sekoittuvat maailman politiikkaan.

Delisle piirtää selkeitä, jollain lailla rauhallisia kuvia. Pelkät kuvat jo ovat hyvin ilmaisuvoimaisia. Mielestäni Delisle onnistuu vangitsemaan kuviinsa hienoja yksityiskohtia.

Pidin Jerusalemista enemmän kuin Shenzenistä tai Pjongjangista. Perheen läsnäolo ja lapsista huolehtiminen tuovat tarinaan lisää kiinnostavuutta. Shenzen tai Pjongjang kuvaavat yksinäisyyttä ja vierauden kokemusta toisella tapaa. Pidempi maassa oleskelu tuo myös enemmän näkökulmia tarinaan. Jerusalemin tilanne on myös itselleni tutumpi kuin vaikka Burman, joten tilanteisiin oli helpompi tutustua. Kiinnostavia olivat myös jaksot, joissa Delisle kuvaa työskentelyään ja pitämiään sarjakuva- ja animaatiotyöpajoja.

Delisle jakaa havaintojaan Jerusalemista. Hän ei saarnaa eikä tuputa ratkaisuehdotuksia. Sarjakuvasta saa kuitenkin melkoisen kuvan mielettömästä ja vaikeasta tilanteesta maassa.

Mielenkiintoinen ja tutustumisen arvoinen teos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti