sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Carol Shields: Pikkuseikkoja


Carol Shieldsin ensimmäisen romaanin päähenkilö on neljääkymmentä lähestyvä Judith Gill. Judith on naimisissa kirjallisuudentutkija Martinin kanssa. Parilla on kaksi teini-ikäistä lasta. Judith kirjoittaa elämäkertoja ja haaveksii kaunokirjallisuudesta. Perhe on viettänyt vuoden Englannissa Martinin työn vuoksi. Sopeutuminen kotimaahan on hyvässä vauhdissa.

Judith on hivenen tyytymätön elämäänsä. Hän tutkailee ihmisiä ympärillään, miestään, lapsiaan ja ystäviään. Ihmisistä paljastuu uusia asioita eikä pitkäänkin jatkuneen tuttavuuden jälkeen voi sanoa tuntevansa toista ihmistä. Judith ja Martin liikkuvat kirjallisissa piireissä ja kirjallisuudesta on paljon puhetta. Judith päättää kirjoittaa romaanin, mutta kirjoittaminen takkuaa. Ystäväpiiriin kuuluvan kirjailijan romaanista Judith löytää jotain tuttua. Kirjassa ei tapahdu paljon, mutta elämän suurista asioista tulee pieniä ja pienistä suuria.

Pidin Pikkuseikoista. Shieldsin kirjoitustyylissä on jotain joka vetoaa minuun. Päähenkilö Judith tuntui ennakkoluulossaan ja ajatuksissaan välillä ärsyttävältä, mutta myös hyvin todelta hahmolta.

Judith kirjoittaa elämäkertaa Susanna Moodiesta. Nimi kuulosti jostain tutulta. Tutkailin asiaa netistä. Moodie on kanadalainen kirjailija 1800-luvulta. Shieds on itsekin kirjoittanut Moodiesta. Mielenkiintoinen yhteys löytyi myös Margaret Atwoodiin ja Nimeltään Grace-teokseen.

2 kommenttia:

  1. Ihanaa, minulla on vielä tämä Shields lukematta :)

    VastaaPoista
  2. Shields on hyvä. Minulla on lukematta Ruohonvihreää, joka jo odottelee hyllyssä.

    VastaaPoista