maanantai 23. heinäkuuta 2012

Paco Roca: RyppyjäEmilio on 72-vuotias entinen pankinjohtaja. Hän ei enää pärjää yksin kotonaan joten hänen lapsensa toimittavat hänet vanhainkotiin. Sopeutuminen uuteen ympäristöön ei suju kivuttomasti. Huonetoveri Miguel opastaa Emiliota talon tavoille. Yhdessä Miguelin ja ruokapöydän vierustoveri Antonian kanssa Emilio päättää pistää kampoihin vanhuuden vaivoille ja pelottavalle yläkerralle, jonne joutuvat eniten apua tarvitsevat.

Ryppyjä on lempeä ja humoristinen sarjakuva Alzheimerin tautiin sairastuneesta vanhasta miehestä. Paco Roca kuvaa uskottavasti ja myötätuntoisesti Emilion elämää ja taudin etenemistä. Ystävyyden arvo vanhuudessakin tuodaan hyvin esille. Vanhainkodin arkiset rutiinit saavat myös osakseen osuvan kuvauksen.

Olen ollut töissä terveyskeskuksen dementiaosastolla ja pahasti dementoitumisen ajatus on tuntunut välillä hyvin ahdistavalta. Edelleenkään en haluaisi dementiaa itselleni. Ryppyjä onkin hyvin lohdullista luettavaa. Se muistuttaa myös vanhalla ihmisellä olevan ihmisarvonsa ja oikeutensa. Nykyhetken katoaminen voi olla myös lempeä kohtalo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti