perjantai 11. toukokuuta 2012

Ihanat Veera, Tatu ja Patu


Nyt on luvassa hehkutusta. Sami Toivosen ja Aino Havukaisen kuvakirjat ovat meidän perheessä suuressa suosiossa. Pojat tosin ovat varsinaisen kuvakirjaiän jo aikaa sitten ylittäneet, mutta niin vain lukivat syksyllä uusimmankin mielellään. Eniten kyllä ostin sen itselleni.

Tatun ja Patun hahmot ovat varmasti monille tuttuja. Idea kirjoissa on, että pojat ovat kotoisin Outolasta. Outolassa monet asiat tehdään eritavalla kuin meillä ja pojat tutustuvat maailmaamme aluksi Veeran opastuksella ja myöhemmin itsekseen.

Aloitimme aikoinaan Veeraan, Tatuun ja Patuun tutustumisen Veera ja menopelit kirjan myötä. Omistuskirjoituksesta näkyy, että vanhempi poika on saanut tämän kymmenen vuotta sitten syntymäpäivälahjaksi. Sen jälkeen näitä on tullut kerättyä. Kirjoista puuttuu ainoastaa Veeran keittiöpuuhat.

Neljän kirjan jälkeen Veera katoaa kirjoista ja Tatu ja Patu pääsevät loistamaan pääosassa. He tutustuvat Helsinkiin ja päiväkotiin, miettivät ammatteja ja työtä sekä nukkumista ja paljon muuta.

Kaksi uusinta kirjaa ovat hieman erilaisia. Tiedon sijaan ne keskittyvät enemmän seikkailuun.


Minusta Tatu ja Patu-kirjoissa parasta on kuvitus. Kuvat ovat täynnä hauskoja yksityiskohtia, joita jaksaa katsoa kerta toisensa jälkeen. Jokaisessa kirjassa on mm. joku tietty tavara tai juttu joka pitää löytää joka aukeamalta. Myös kirjailijapari perheineen vilahtaa usean kirjan taustahahmona. Toiseksi kirjojen tarinat ovat hauskoja. Tatun ja Patun ihmettely ja väärinkäsitykset saavat myös lukijan näkemään maailman hieman uudelta kantilta. Kolmanneksi kirjat ovat kaiken hauskuuden lisäksi myös opettavaisia.

Olemme joskus poikien kanssa miettineet omaa suosikkiamme näistä kirjoista. Minä en ainakaan osaa suosikkiani nimetä. Nämä ovat kaikki parhaita.


Havukaisen ja Toivosen kirjat ovat myös palkittua. Tatun ja Patun Suomi sai vuonna 2007 Finlandia Juniorin ja 2010 Suomen tietokirjailijat ry on myöntänyt sarjalle Tietopöllöpalkinnon.

Parin esikoiskirja Vauhtiässät Max& Olivia on myös tutustumisen arvoinen. Kuvakirjojen lisäksi Toivonen ja Havukainen ovat julkaisseet kaksi Himaset-sarjakuva-albumia, jotka kertovat varsin hulvattomasti lapsiperheen arjesta.

Osallistun Tatulla ja Patulla Lasten linnakkeeseen ja Palkittujen paraatiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti