perjantai 11. toukokuuta 2012

Lasten linnake rakennettu


En ole aikaisemmin haasteisiin usein osallistunut. Opuscolon julkistaessa Lasten linnake-haasteen tiesin heti haluavani olla mukana tässä. Arvostan lapsille ja nuorille suunnattua kirjallisuutta suuresti. Nuortenkirjoja luen usein muutenkin ja omien lasteni myötä myös lastenkirjoihin on tullut paneuduttua uudelleen. Haaste ei siksi tuntunut edes kovin vaikealta. Sysimetsää ja Blytonin SOS-kirjaa lukuunottamatta kirjat tuli luettua hyvissä ajoin. Niistä kirjoittaminen sitten veikin hieman enemmän aikaa.

Lukemani kirjat olivat enimmäkseen kotimaisia. Osa lukemistani oli aikaisemmin luettuja, osa jo omasta lapsuudesta tuttuja. Joitakin olen lukenut pojilleni ääneen. Colin Meloyn Sysimetsä oli ainoa täysin uusi tuttavuus. Muiden minulle uusien kirjojen tekijöiden aikaisempia kirjoja olen lukenut. Osa kirjoista oli sellaisia, jotka olisin lukenut ilman haastettakin, mutta osaan palaaminen oli täysin tämän haasteen ansiota.

Haasteesta saa varsin hyvän kuvan lasten- ja nuortenkirjallisuuden määrästä ja laadusta. Kirjoja on eri aiheista, eri ikäisille ja tasoisille lukijoille suunnattua. Haasteen kirjalistoihin oli valittu kirjoja monipuolisesti ja niistä sai hyvin vinkkejä miettiessä omia lukemisia.

Kohdallani haasteeseen osallistuminen kannatti. Minun tuli palattua vanhoihin tuttuihin suosikkeihin ja luettua niitä taas hieman uudelta kulmalta. Muumipeikon ja pyrstötähden myötä koin myös pienen järkytyksen. Lukemista tuli haasteen myötä pohdittua enemmänkin. Huomasin myös omien lapsieni kasvaneen niin isoiksi, että kosketukseni nuoremmille lapsille suunnattuun kirjallisuuteen on enää melko vähäistä. Se vähän harmittaa. Toisaalta omaehtoisestikaan ei voi kaikkeen ennättää tutustua.

Lasten Linnake on ollut hieno kokemus. Toivon myös kanssalukijoiden nauttineen kurkistuksesta lasten- ja nuortenkirjoihin.

Linnakkeeni koostuu seuraavista kirjoista:
Kari Levola: suorin mutka ikinä
Terhi Rannela:Scarlettin puvussa
Kirsi Kunnas ja tiitiäisrunot
Tuula Kallioniemi:Karoliina ja villit luistimet
Tove Jansson: Kuinkas sitten kävikään?
Tove Jansson: Muumipeikko ja pyrstötähti
Suomen lasten hölmöläissadut
Juha Ruusuvuori: Topi Tarhakäärmeen uskomattomat urotyöt
Colin Meloy ja Carson Ellis: Sysimetsä
Enid Blyton: SOS ja varastettu viulu
Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Veera, Tatu ja Patu- kirjat

3 kommenttia:

 1. Oi, olet lukenut ihailtavan paljon lastenkirjallisuutta. Itse luen runsaasti lastenkirjoja, mutta nyt haasteen aikana ehdin blogata vain kuudesta. Onneksi kirjamatka lasten maailmaan jatkuu vielä pitkään. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos itsellesi! Sinulla on ihan mieletön Lasten linnoituksen lista, joka sisältää monta upeaa kirjaa! Ihana kuulla, että haasteesta on ollut sinulle näin paljon iloa! Olen tullut tästä haasteesta onnelliseksi monta kertaa.

  Minä innostuin listaltasi tuosta Sysimetsästä toden teolla. Täytyypä lukea kirja, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 3. Lasten- ja nuortenkirjat ovat lähellä sydäntäni. En oikeastaan koskaan ole lakannut lukemasta niitä. Niiden lisäksi on tullut vain paljon muutakin, aikuisempaa.

  Sysimetsä oli todella valloittava.

  VastaaPoista