torstai 24. toukokuuta 2012

Salla Simukka: JäljelläSalla Simukan uusin kirja Jäljellä oli tunnelmaltaan ahdistava kirja. Kirja sijoittuu lähitulevaisuuteen. Tulevaisuudessa ihmiset jaetaan lahjakkusalueensa mukaan eri tyyppeihin mahdollisimman varhain. Kirjan päähenkilö Emmi onkin harvinaisuus. Hän on jo viidentoista ja yhä edelleen potentiaali. vailla omaa luokitustaan. Emmi tuntee itsensä yksinäiseksi. Oma perhekään ei tunnu välittävän hänestä. Emmi karkaa kotoaan herättääkseen edes tällä tavoin huomiota. Palatessaan seuraavana päivänä kotiin Emmi ei löydä sieltä ketään. Myös naapurusto on tyhjä ihmisistä. Ensin Emmi ajattelee, että muut ihmiset on evakuoitu jonkun katastrofin vuoksi ja että hänetkin tullaan pelastamaan. Mitään ei kuitenkaan tapahdu. Maailma pysyy tyhjänä. Emmi laajentaa tutkimuksiaan ja useiden päivien päästä hän tapaa ensin ikäisensä tytön ja myöhemmin hieman vanhemman pojan. Hekään eivät tiedä mitä on tapahtunut ja miksi he ovat jääneet jäljelle. Kolmikko suuntaa kohti etelää yrittäen etsiä vastauksia.

Luin kirjan yhteenmenoon eräänä iltana. En osannut jättää sitä kesken. Samaistuin 15-vuotiaaseen Emmiin ja hänen ulkopuolisuuden tunteeseensa. Kirja ei selittele tapahtumiaan. Tulin vedetyksi Emmin, Onervan ja Atron outoon maailmaan ja seuraavani heidän etsintäretkeään henkeäni pidättäen. Epäilin ja pelkäsin yhdessä Emmin kanssa. Toisaalta koin nuorten matkassa myös ystävyyttä ja luottamusta, rakkauttakin. Mutta voiko näihin tunteisiin kuitenkaan luottaa? Ikävä ja epävarmuus oli kuitenkin koko ajan läsnä taustalla.

Syyskuussa julkaistaan tälle kirjalle rinnakkaisteos Toisaalla. Odotan kirjaa mielenkiinnolla. Haluan tietää selviääkö siinä ihmisten outo kohtalo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti