maanantai 15. lokakuuta 2012

Diana Wynne Jones: Kohtalon koukkuja


Diana Wynne Jones on ollut pitkään eräs suosikkini fantasian piiristä. Hän on kirjoittanut pääasiassa nuorille, mutta hänen kirjojaan lukee sujuvasti aikuinenkin.

Kohtalon koukkuja kuuluu Chrestomancin maailmat-sarjaan. Sarjan kirjat eivät muodosta jatkuvahuonista kokonaisuutta, vaikka niissä samoja henkilöitä osin onkin. Kohtalon koukkuja on sarjan neljäs suomennettu osa. Käsittääkseni kaikkia sarjaan kuuluvia kirjoja ei ole vielä suomennettu, mutta toivottavasti ne joskus vielä suomennetaan.

Kohtalon koukkujen päähenkilö on Conrad, joka on saanut pienestä pitäen kuulla omaavansa huonon karman. Edellisessä elämässään häneltä on jäänyt tekemättä joku tärkeä asia ja tämän vuoksi häntä vaivaa jatkuva epäonni. Conrad on viettänyt lapsuutensa äitinsä ja siskonsa kanssa enonsa pitämässä kirjakaupassa. Conradin täyttäessä 12 vuotta pitäisi päättää pojan jatkamisesta koulussa. Conrad haluaisi jatkaa opiskeluja ja opiskella taikuutta. Eno ei kuitenkaan suostu tähän. Hän on tehnyt tutkimuksia Conradin pahasta karmasta ja todennut, että tällä on enää vuosi aikaa korjata entisen elämänsä virhe. Jos Conrad ei onnistu näin tekemään uhkaa häntä kuolema. Säikähtänyt Conrad lähetetään palvelukseen lähiseudulla olevaan taikojen kyllästämään Stalleryn kartanoon, jossa hänen pitäisi täyttää kohtalonsa. Samaan aikaan kartanon palvelukseen tulee myös Christopher. Yhdessä Christopherin kanssa Conrad harjoittelee lakeijan taitoja. Christopherkaan ei ole aivan sitä miltä näyttää. Yhdessä pojat kokevat huimia seikkailuja ennen kuin Coradin kohtalo selviää ja salaisuuden paljastuvat niin kartanossa kuin Conradin perheessäkin.

Nautin kirjan lukemisesta. Ihailen kykyä, jolla Diana Wynne Jones on luonut kaikki maailmansa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti