perjantai 19. lokakuuta 2012

Lukudiplomi


Innostuin lähtemään mukaan Lukudiplomi-haasteeseen, jonka Hyönteisdokumentin hdcanis on kehitellyt. Lukudiplomit ja niihin liittyvät kirjatarjottimet estellään Opetushallituksen Kunnari-sivustolla. Minä valitsin luettavakseni 5-6-luokkalaisille suunnatun Matildan. Kirjatarjottimia on erilaisia suunnattuina ekaluokkalaisista lukioikäisiin. Luettuin kirjoihin liittyy myös tehtäviä, joita aioin ainakin osan myös tehtä. Lukuaikaa on koulujen lukuvuoden päättymiseen eli toukokuun loppuun asti.

Minun kouluaikanani ei lukudiplomeja vielä ollut. Olin jo silloin innokas lukija ja olisin varmasti innostunut mahdollisuudesta suorittaa diplomi. Omat lapseni ovat nyt viidennellä ja seitsemännellä luokalla. Lukudiplomeja hekään eivät ole suorittaneet. Vanhemmalla pojalla oli alakoulussa monena vuotena ns. kuukauden kirja eli joka kuukausi piti lukea joku yleensä vapaavalintainen kirja ja esitellä se muille. Nuorempi on lukenut koulussa vähemmän. Heilläkin on koulussa käytössä pulpettikirja, jota luetaan omaan tahtiin tunneilla. Kirjallisuuteen tutustuminen taitaa olla aika tavalla kiinni opettajasta.

Nuorempi poikani ei ole kovin innostunut kaunokirjallisuudesta. Hän lukee enemmän kaikenlaista tietokirjallisuutta. Innostuin Matilda-listasta osittain myös siksi, että saisin siitä hänellekin lukuvinkkejä. Lopullisen listan tein kuitenkin ihan omien mieltymysteni mukaan. Aioin lukea haasteeseen seuraavat kirjat:
1. Aarresaari:
Jack London: Korpien kutsu
2. Aikamatka:
Kerstin Johansson i Backe: Näkymätön Elina
3. Mummolan vintiltä:
Anni Swan: Ollin oppivuodet
4. Sydänasioita: 
Louis Sachar: Takapulpetin poika
5.Naurutalo:
Roald Dahl: Matilda
6. Johtolanka: 
Tapani Bagge: Päättömän munkin arvoitus
7. Iloinen lipas:
Tove Jansson: Näkymätön lapsi
8. Fantasia:
Anu Holopainen: Welman tytöt
9. Eläinten talo:
James Herriot: Elämäni kissat
10. Ilmarin ihmelääkkeet:
Lasse J. Laine ja Iiris Kalliola: Suomen lasten luontokirja

Osan näistä kirjoista olen joskus lukenut, osasta joskus kuullut ja muutama aivan outo. Joku kirja löytyy myös omasta hyllystä, mutta osan toivon löytäväni kirjastosta.

3 kommenttia:

 1. Takapulpetin poika on loistava! Sille olenkin toivonut blogisavuja syttyvän.

  VastaaPoista
 2. Oi nuo Anni Swanin kirjat! Ala-asteella luin kaikki hänen nuortenkirjansa, ja itseasiassa luin hiljattain Tottisalmen perillisen uudestaan.

  VastaaPoista
 3. Takapulpetin poikaa en ole lukenut, mutta jostain olen kuullut siitä kehuja.

  Anni Swanista tykkään myös. Ollin oppivuosista muistan etten siitä jostain syystä pitänyt. Onkin mielenkiintoista lukea se nyt uudelleen. Tottisalmen perillisesta pidin kovasti samoin Pikkupappilassa ja Ulla ja Mark herättävät hyviä muistoja.

  Odotan innolla pääseväni näiden kirjojen kimppuun.

  VastaaPoista