tiistai 28. elokuuta 2012

Alice Echols: Janis Joplin - Paratiisin arvet

 
 
Janis Joplin on eräs lempilaulajani. Echolsin elämäkerran olen joskus aiemminkin lukenut, mutta nyt se sattui kirjakaupan poistokirjalaatikossa vastaani ja oli pakko ostaa se omaan hyllyyni.
 
Alice Echols käy tarkoin läpi Janis Joplinin elämän kiustusta koulutytöstä vahvaksi rocklaulajaksi. Janis ei sopeutunut elämään teksasilaissa pikkukaupungissa. Halu löytää samanhenkinen yhteisö ja musiikillinen kunnianhimo johtivat hänet hippien San Franciscoon. Maine ja kunnia eivät kuitenkaan tuoneet Janisille helppoa elämää. Echols kertoo kirjassaan Janisin seksielämästä ja raadollisesta päihteidenkäytöstä ja yksinäisestä kuolemasta 27-vuotiaana. Kirja ei keskity pelkästään Janis Joplinin elämään. Echols perehdyttää lukijan 50- ja 60-lukujen amerikkalaiseen elämään, beatnikkeihin ja hippiliikkeeseen. Saamme tietoa musiikin historiasta, naisten asemasta, suhtautumisesta homoseksuaalisuuteen ja paljosta muusta. Janis Joplinia tarkastellaan lukuisten henkilöiden näkökulmasta ja hänen merkitystään rock-kulttuuriin tarkastellaan monelta kannalta.
 
Luen mielelläni elämäkertoja. Olen aina ollut kiinnostunut myös oikeiden ihmisten elämäntarinoista. Paratiisin arvet oli kiinnostavaa luettavaa, mutta silti minusta jäi jotenkin tuntumaan ettei tämä kirja kuitenkaan tavoittanut todellista Janisia. Hyvä ja mielenkiintoinen kirja silti.
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti