perjantai 31. elokuuta 2012

Horace McCoy: Ammutaanhan hevosiakin


Kirja alkaa kuolemalla. Kertoja Robert ampuu tanssiparinsa Glorian. Oikeudenkäynnin ja tuomionluvun aikana Robert käy läpi tapahtumia, jotka johtivat Glorian kuolemaan. Eletään 30-lukua Hollywoodissa. Robert haaveilee tulevansa elokuvaohjaajaksi. Gloriakin on päätynyt Kaliforniaan paremman elämän toivossa. He tapaavat sattumalta kummankin yritettyä turhaan avustajaksi elokuvaan. Gloria pyytää Robertia parikseen maratontansseihin. Tanssikilpailun voittajalle olisi luvassa rahapalkinto ja saisivathan he ainakin kilpailun ajaksi ruokaa ja katon päänsä päälle. Robert suostuu.

Maratontanssit järjestetään huvipaikassa rannikolla. Parit tanssivat tanssimistaan. Muutaman tunnin välein oli kymmenen minuutin tauko, jonka aikana piti nukkua, syödä ja peseytyä. Tannsit jatkuvat viikkoja ja olivat yleisölle loistavaa ajanvietettä. On tärkeää näyttää hyvinvoivalta ja siistiltä, koska silloin saisi sponsorin itselleen ja voisi jopa kiinnittää kykyjenetsijän huomion. Parit vähenevät hiljalleen. Jännitystä lisätäkseen järjestäjä pitää pudotusravit joka ilta ja kilpailijoilla voi olla erikoisnumeroita.

Muiden kilpailijoiden tavoin Gloria ja Robert ovat suljettuina tanssihalliin. Robert yrittää pitää jonkinlaista toivoa yllä, mutta Gloria synkistyy entisestään. Kilpailu käy kaikkien voimille. Tanssijoiden väliset erimielisyydet kiristävät hermoja fyysisen rasituksen lisäksi. Katsojille sitä ei saa näyttää. Gloria kertoo olevansa aivan yksin maailmassa, kokeneensa kovia ja haluavansa kuolla. Robert ajattelee ulkona paistavaa aurinkoa. Tragedia keskeyttää kilpailun ja he pääsevät ulos. Gloria on saanut aseen käsiinsä ja pyytää Robertia käyttämään sitä.

Hoace McCoyn Ammutaanhan hevosiakin on pieni kirja kooltaan, mutta sisältää paljon. Se kuvaa 30-luvun suurta lamaa ja sen vaikutusta ihmisten elämään karmivasti. Peter von Bagh on kirjoittanut kirjaan 70-luvulla jälkisanat, joissa kertoo kirjailijasta ja kirjan merkityksestä. Minä näen kirjassa vieläkin suurempia yhtäläisyyksiä nykyajan viideteollisuuteen. Vaikuttava kirja, joka jää kummittelemaan ajatuksiin.

Ammutaanhan hevosiakin osallistuu So American-haasteeseen osioon The lost generation& Depression era.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti