maanantai 13. elokuuta 2012

Kyllikki Mäntylä: Lastenkamari ja meKyllikki Mäntylän pakinakokoelma Lastenkamari ja me on samasta kirjaston poistokirjapinosta kuin Hilja Valtosen Omakehu. Muistan joskus jostain lukeneeni näitä perhepakinoita aikaisemmin. Muistikuvien vuoksi kiinnostuin tästä kirjasta ja ostin sen.

Lastenkamari ja me on julkaistu vuonna 1953. Pakinoiden minä-kertoja on perheen äiti. Miestään hän nimittää Hallitukseksi ja Perheen Pääksi. Perheeseen kuuluu kolme poikaa; Esikoinen, Kuopus ja Pikku Veli. Pojat eivät ole enää aivan pieniä, sillä nuorimmainenkin on aloittanut koulun. Tarinoissa eletään arkista perhe-elämää. Veljeksen nahistelevat keskenään, pohtivat asioita, kärttävät rahaa elokuviin ja kokevat myös ensi-ihastuksia. Perhe elää talvet kaupungissa. Lapset käyvät koulua. Isällä on virka ja äitikin tekeekirjoitushommia ja osallistuu erilaisiin toimikuntiin. Kesät vietetään maalla huvilalla.

Pakinoina Mäntylän jutut olivat yllättävän hyvin kestäneet aikaa, mikä minusta johtui perhe-elämään keskittyvästä aihepiiristä. Tietyt asiat taitavat aina kuulua lapsiperheiden elämään. Minua viehätti myös kirjan antama kuva ajastaan. Uskoisin, että Lastenkamari ja me antaa melko hyvän kuvan porvarisperheen elämästä 40- ja 50-lukujen vaihteessa.

1 kommentti:

  1. Olen lapsena lukenut kirjan ja pitänyt siitä.Mistähän sen vielä voisi saada?

    VastaaPoista