tiistai 7. elokuuta 2012

Harri Nykänen: Pamalaton jumausPamalattoman jumauksen lainasin alunperin vanhemmalle pojalleni. Hän ei ole ainakaan vielä kirjaan tarttunut, mutta minä lukaisin sen. Kirjan päähenkilöt Johnny ja Banzo ovat ilmeisesti esiintyneet Harri Nykäsen aikuisten dekkareissa, mutta minä en parivaljakkoon aikaisemmin ole törmännyt.

Eletään kesää 1974 Helsingin Roihuvuoressa. Parhaat kaverukset Johnny ja Banzo viettävät huulenheiton sävyttämiä viimeisiä kesälomapäiviään. Koulu alkaisi kohta ja vapaus olisi takanapäin. Pojat seuraavat kiinnostuneina elämää ympärillään. Johnny saa enoltaan vanhan mopon ja elinpiiri laajenee. Lähistöllä tapahtuu ryöstö ja pojat huomaavat jotain outoa.

Pamalaton jumaus on varsin letkeä tapaus. Minulle kirjasta tulivat vahvasti mieleeni vanhat poikakirjat. Ajankuva vaikutti uskottavalta ja aikalaiset voisivatkin tuntea nostalgisia värähdyksiä. Roihuvuoren ja Helsingin tuntemus olisi lukukokemukselle varmasti hyväksi.

Kirjan loppupuolella pojat alkavat haaveilla rikospoliisin urasta. Olisikin hauskaa lukea kaverusten myöhemmistäkin vaiheista.


2 kommenttia:

  1. Hauska nimi! Tämänhän voisi vaikka lukaista, siitä onkin aikaa kun viimeksi poikakirjaan tartuin. Nuorena ahmin kaikki isoveljen kirjat... poikakirjasivistyksen päivitys voisi olla poikaa ;)

    VastaaPoista
  2. Poikien suunsoitosta tuli hyvälle mielelle.

    VastaaPoista